Prestiż patronuje

SOPOT OD KUCHNI (Prestiż patronuje)

(godz. 11-20) czwartek, 26 Maj 2016

Najlepsi kucharze z całej Polski przyjadą do Sopotu, by wspólnie gotować na molo - tak będzie wyglądać Slow Food Festival "Sopot od kuchni". 26 maja, w godz. od 11 do 20, molo zmieni się w największą kuchnię w Europie, a szum morza zmiesza się z aromatem smakowitych potraw.
 

Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się m.in. sławy kulinarne, artyści, celebryci, prezydent miasta Sopotu, młodzi zdolni pasjonaci gotowania, którzy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą gotowali i serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.


Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty.

Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła.

Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu. Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 zł kuponu (karnety 5x5). Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej ostrogi molo podpłyną rybacy, od których będzie można kupić świeżą rybę.
Organizatorzy wydarzenia, Butik Kreatywny Niepytaj.pl, FUMENTI - Akademia Kulinarna, Slow Food Pomorze w osobie Wojciecha Radtke, w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot zamierzają pomóc w wykreowaniu mody na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu, a szczególnie z Morza Bałtyckiego. Wydarzenie odbędzie się pod patronatem Slow Food Polska oraz magazynu Prestiż.

Uczestnicy
Restauracje i szefowie kuchni:
• Hotel Sheraton Sopot
• Hotel Hilton Gdańsk - Restauracja Mercato
• Hotel IBIS Styles Reda - Restauracja "Rzeka Smaków"
• Hotel Kozi Gród Pomlewo
• Restauracja White House Sopot
• Restauracja Metamorfoza Gdańsk
• Restauracja Rucola Sopot
• Tapas de Rucola Sopot
• Restauracja Toscana & Pomodoro
• Restauracja Casino Diner Gdańsk
• Restauracja Hasi Sushi Gdynia
• Restauracja Trafik & Chwila Moment Gdynia
• Restauracja El Greco Gdynia
• Restauracja Malika Gdynia
• thefood.pl
• Fajne Baby

Zaproszeni do stołu goście:
• Tomasz Jakubiak
• Marszałek Województwa Pomorskiego - Mieczysław Struk
• Prezydent Miasta Sopot - Jacek Karnowski
• Vice Prezydent Sopotu - Joanna Cichocka-Gula
• Vice Prezydent Sopotu - Bartosz Piotrusiewicz
• Anna Królikiewicz
• Borys Szyc
• Anna Męczyńska