JACEK FEDDE – FEDDE BISTRO

Składniki:

Ciasto na raviolo: mąka semolina De Cecco 635 g, jajka L 4 szt., sól 4 g,, oliwa z oliwek 20 g, żółtka 45 g.

Farsz szpinak ricotta: szpinak 330 g, ricotta 100 g, cebula 65 g, czosnek 3 g, gałka muszkatołowa 0,1 g, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie farszu:

Szpinak pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać szpinak i dalej przesmażać. Przesmażony szpinak doprawić tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przygotowany i wystudzony szpinak wymieszać z ricottą.

Formowanie raviolo: 

Rozwałkować ciasto, nałożyć farsz i zrobić wgłębienie, w którym należy umieścić żółtko jajka. Przykryć farsz drugim płatem ciasta i z foremki uformować raviolo. Dobrze skleić boki ciasta, wrzucić na wrzątek na  2min. Posypać tartym parmezanem i pietruszką.