Delikatnym tatarem z łososia z odrobiną ceviche z czerwonej cebuli rozpoczęła się kolacja degustacyjna w Restauracji Wave Hotelu Sheraton w Sopocie. Okazją do spotkania było nowe letnie menu pełne śródziemnomorskich kreacji przygotowane przez szefa kuchni Krystiana Szidel. 

Lekka przystawka  w postaci tatara z lekko podwędzanego łososia, pojawiła się w towarzystwie jednego z wielu wybornych win zaserwowanych przez Sommeliera Hotelu Sheraton, Andrzeja Strzeleckiego. Pojawił się tu świeży i rześki Jules Taylor Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia), który rozpoczął wieczorną podróż po pysznych dniach oraz światowych winnicach i cudownie podkreślił delikatny smak łososiowego tatara.

W tym przypadku mogliśmy mówić tutaj o podwójnym pairingu – dań z winami oraz z opowieściami Andrzeja Strzeleckiego na temat win. Idealnie dobrane pary wybornych dań i doskonałych win towarzyszyły nam już przez cały dalszy wieczór. A kulinarnych zaskoczeń nie brakowało. 

Jednym z nich była zupa rybna z pomidorami oraz nutą szafranu. Danie urzekło nas swoim niezwykle bogatym aromatem. Esencjonalna zupa z wyczuwalnymi owocami morza, przywoływała w pamięci chwile spędzone w Grecji, Włoszech czy Francji.

Jako danie główne Krystian Szidel zaproponował skoki z królika z zieloną soczewicą, wybornym sosem z czerwonego wina i odrobiną szynki parmeńskiej. Wyjątkowe połączenie królika z czerwonym winem to ukłon w stronę kuchni francuskiej, z którą związany jest szef kuchni. Do tego dania Andrzej Strzelecki zaserwował Rivetto Ercolino Dolcetto d'Alba (Włochy).

Deser to pokaz możliwości i kunsztu szefa cukierni Andrzeja Frelaka, który postanowił złamać konwenanse i zaskoczył gości nietypową formą sernika z chałwą podanego w formie kremowych dzwoneczków, z ciemnym biszkoptem, sosem z rokitnika i prażonymi ziarnami słonecznika. To była prawdziwa uczta dla podniebienia! Doskonałe zwieńczenie tej doskonałej kolacji zapewnił wyrazisty i Chateau Loupiac Gaudiet (Francja), który swą miodową słodyczą zakończył wieczór w prawdziwie mistrzowskim stylu.