Pierwszy dzień wiosny to tradycyjnie już wielkie święto kuchni francuskiej „Goût de France”. Na pięciu kontynentach odbyły się kolacje inspirowane przepisami tego kraju. Kolacja taka odbyła się także w restauracji Biały Królik w Gdyni, a francuskie menu przygotowali wspólnie Marcin Popielarz, szef kuchni Białego Królika i Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton Sopot. 

Filozofia projektu wywodzi się z idei Kolacji Epikura zapoczątkowanych przed wiekiem przez słynnego francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera. Cel nadrzędny to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom, które propaguje, takim jak dzielenie doznań i docenienie dobrej, wartościowej żywności. 

W menu królowały takie potrawy, jak: bisque z homara z puree z kalafiora i skórką z pomarańczy, żabie udko z konfiturą z dymki oraz brioche, foie gras z figą, miodem i Porto, kurczak z Bresse z puree z czosnku, ziemniakiem i Sauce Parisienne, wędzona w dymie olchowym kacza pierś z kozim serem i malinami i lawendowe parfait z pasternakiem. 

Propozycje te przypadły do gustu zgromadzonym gościom, którzy przez blisko trzy godziny kosztowali specjały przygotowane przez szefów kuchni oraz wino specjalnie na tę okazję dobrane przez sommeliera Krzysztofa Grycnera. Restaurację odwiedził tego wieczoru Konsul Honorowy Francji w Trójmieście – Alain Mompert, aby osobiście podziękować za zaangażowanie w projekt oraz życzyć gościom udanego wieczoru.