Smacznie i charytatywnie

Krzysztof Nowosielski

Morza i Oceany, Stawy i Jeziora, Lądy i Wyspy - tak tematycznie podzielone jest nowe menu restauracji Mondo di Vinegre w Gdyni. Kolacji inaugurującej wprowadzenie nowej karty towarzyszył szczytny cel - pomoc dzieciom z niepełnosprawnością intelektualną i fizyczną, podopiecznym fundacji Piktogram. 

Marcin Kowalski, szef kuchni Mondo di Vinegre, to wielki miłośnik ryb i owoców morza, a także znawca kuchni francuskiej. Znalazło to odzwierciedlenie w nowym menu, w którym znalazły się m.in. żabie udka, a także bouillabaisse, śródziemnomorska zupa z ryb i owoców morza pod zapiekanką z ciasta francuskiego. Wyrazisty smak uzyskuje się dzięki gotowaniu i późniejszemu odcedzaniu aromatycznego wywaru. 

Zwieńczeniem degustacji były ryby: pieczony sum na maślakach duszony w śmietanie z pierożkami faszerowanymi zasmażaną kapustą, filet z łososia w cieście kataifi z wędzonym bakłażanem oraz piotrosz na makaronie nero z krewetkami zimnowodnymi i avocado w sosie imbirowym.

Środki zebrane podczas kolacji zostaną przeznaczone na sfinansowanie integracyjnych obozów dla podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 1 w Gdyni. To głównie dzieci z niepełnosprawnością intelektualną i fizyczną, które dzięki wspólnym obozom z dziećmi pełnosprawnymi stają się bardziej samodzielne.