Ilu ludzi, tyle odmiennych zdań. Jedni uwielbiają krwiste, innym ślinka cieknie na myśl o dobrze wysmażonych. Wszyscy zgadzają się jednak co do jednego – dobry stek musi być przygotowany z najwyższej jakości wołowiny. Rosnąca świadomość konsumentów, ciekawość i chęć poznawania nowych smaków czyli swojego rodzaju moda na steki powoduje, iż restauratorzy podążają za najnowszymi trendami. Przykładem takiej restauracji, w której flagowy produkt to sezonowana wołowina, jest T-Bone Steak House usytuowany w samym sercu gdańskiej Starówki.

Pierwszą cechą, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze steka jest rodzaj wołowiny.

Szef kuchni w T-Bone Steak House - Wojciech Kacperski, poleca wołowinę Black Angus pochodzącą z Irlandii, USA lub Australii, która jest ceniona za wysoką jakość mięsa i wyjątkowy smak. Jest ona częstym wyborem najlepszych szefów kuchni i smakoszy wołowiny na całym świecie. Stek z wołowiny Black Angus musi spełniać wiele ściśle określonych wymogów dotyczących między innymi stopnia marmurkowatości mięsa czyli rozłożenia tłuszczu i jego zawartości. Wszystko to sprawia, ze jego mięso jest wyjątkowo kruche, soczyste i aromatyczne. Należy pamiętać, iż świeże mięso nie nadaje się na steki – po usmażeniu będzie twarde. Wołowina na steki musi być mięsem dojrzałym, sezonowanym. Proces sezonowania nadaje jej niepowtarzalny aromat, intensywny burgundowy kolor i delikatną konsystencję.

Stopień wysmażenia steka zależy od indywidualnych preferencji smakowych. W restauracji T-Bone proponujemy 6 stopni wysmażenia steka:

Blue - bardzo krwisty - stek lekko wysmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe.

Rare - stek krwisty - słabo wysmażony – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’.

Medium rare – stek średnio krwisty - mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.

Medium – stek średnio wysmażony – osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne.

Medium Well – stek wysmażony – pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.

Well done – stek dobrze wysmażony – mięso brunatne.

Najbardziej popularne steki w naszej restauracji to:

T-Bone

Stek ten jest chyba najsłynniejszy na świecie. Nazwę swą zawdzięcza kości, która się w nim znajduje i jest w kształcie litery T .

Jest jedyny w swoim rodzaju ponieważ posiada dwa gatunki mięsa: polędwicę i rostbef. Wykrawany jest z otoczką tłuszczu zewnętrznego od strony rostbefu. Waga 450g.

New York

Stek z rostbefu - kształtem przypomina stan Nowy Jork, stąd jego popularna nazwa. Waży 300g.

Fillet Mignon

Najszlachetniejszy spośród steków, wycinany z najlepszej, środkowej części polędwicy. Delikatny i kruchy. 250g.

Tomahawk

Solidny kawał antrykotu razem z żebrem. Waga 600g. Dla prawdziwych smakoszy wołowiny!

Wołowina niewątpliwie należy do najbogatszych mięs pod względem wartości odżywczych. Stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Zawiera też znaczne ilości białka cechującego się wysoką przyswajalnością. Jest średnio kaloryczna co w obecnie obowiązujących trendach żywieniowych odgrywa bardzo istotną rolę. Dobrej jakości wołowiny, odpowiednio sezonowanej nie musimy solić. Dopiero wtedy możemy w pełni docenić jej walory smakowe.

Podsumowując, steki to uczta dla zmysłów. To prawdziwa sztuka celebrowania posiłku.

Uwielbiane na całym świecie, dostępne również u nas. Warto spróbować!