Wina wulkanu i słońca zagościły w Sopocie

Marzec rozpoczął się niezwykle emocjonująco dla trójmiejskich koneserów wina – specjalnie dobrane do serwowanych trunków kreacje kulinarne, pyszne przekąski, a także live cooking. 2 marca sopocką VINOTEQUE FOOD & WINE wypełnił wyjątkowy aromat sycylijskiej mozaiki smaków.

Winiarstwo sycylijskie jeszcze do niedawna nie cieszyło się zbytnią popularnością. Na szczęście, dzięki zaangażowaniu rodzimych winiarzy, wina te zdobywają obecnie coraz większe rzesze zwolenników. Na szczególną uwagę zasługuje winnica PLANETA, wysokiej klasy producent, swoista wizytówka win z Sycylii, która prezentowała swe wyroby w podziemiach historycznej Rotundy sopockiego Hotelu Sheraton.

Rodzina Planeta uprawia swoje winogrona w pięciu lokalizacjach na wyspie Sycylia, usytuowanych w różnych mikroklimatach i podłożach glebowych, dzięki czemu z ponad 350 ha winnic są w stanie uzyskać wszelkie najlepsze atuty sycylijskiego terroir. Wina powstają z rodzimych odmian, zarówno białych jak i czerwonych oraz czterech uznanych, szlachetnych odmian międzynarodowych chardonnay, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Podczas kolacji goście mieli okazję spróbować 7 różnych gatunków win ze specjalnie przygotowanymi w tym celu potrawami. Subtelne wykończenie, złożona kompozycja, przeciwstawne wypełnienie całości. Tego wieczoru można było odczuć idealną harmonię zmysłów, która zdecydowanie spotęgowała doznania z uczty.

Na powitanie podano La Segreta Sicilia Bianco, bardzo aromatyczne, owocowe, białe wino, doskonale balansujące między kwasowością a pełnością smaków, które zresztą wybornie komponowało się z przystawką, Carpaccio z polskiej sezonowanej wołowiny serwowane z oliwą z oliwek, rukolą i parmezanem. Kolejne wino o aromacie dojrzałego melona i brzoskwini, wyróżniało się delikatną słomkową barwą z zielonymi refleksami. 'Alestro' Grecanico Sicilia zostało połączone z trocią bałtycką, miętowym ogórkiem, chrzanem i kiszonym jabłkiem. Do chardonnay serwowano kalmary z czosnkiem i cukinią. Wino 'Cometa' Sicilia Fiano, które swego czasu zostało zaklasyfikowane do pierwszej dziesiątki najlepszych białych win z Europy, podano z wyborną domową pastą połączoną z krewetkami, przygotowywaną w ramach tzw. life cookingu. Z kolei sycylijskie wino ze szczepu Nero d’Avola, które cieszy się największą popularnością i powodzeniem, zestawiono z piersią z kaczki gotowaną metodą sous vide podaną z czerwoną kapustą, morelą i wanilią. Kolejne wino to Santa Celica Noto Sicilia o czerwonej, wpadającej w purpurę barwie, z wyraźnym zapachem suszonych śliwek, granatu, ciasta truskawkowego oraz fig. Wypróbowane zostało w towarzystwie policzków wołowych, pasternaku i trufli. Zwieńczeniem degustacji było wytrawne wino Maroccoli Syrah Sicilia charakteryzujące się nutą miętowej czekolady, czarnego pieprzu i cynamonu, które tworzyło idealne połączenie z deserem w postaci musu z gorzkiej czekolady podanym na bezglutenowym czekoladowym biszkopcie.

Wyjątkową degustację win z winnicy PLANETA, poprowadził gość specjalny Simone di Domizio, a za przygotowanie kolacji odpowiedzialny był szef kuchni, Krystian Szidel.

Był to ciekawy przegląd. Wśród prezentowanych win mieszały się różne gatunki, wina codzienne, bezpretensjonalne z beczkowymi, wschodnie i zachodnie. Pstrokacizna przypominająca sycylijską architekturę, w które wymieszane są wszelkie elementy, bez większej logiki, ale za to niezwykle pięknie.