Cukinia - smukła i delikatna odmiana wielkiej dyni. Z tego niskokalorycznego i bogatego w witaminy warzywa, można przyrządzić wiele smacznych potraw, które zawojują podniebienia waszych gości. Łagodna w smaku i dzięki temu wszechstronna cukinia idealna jest do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania na parze. Doskonale smakuje na surowo do kanapek, można ją grillować, faszerować warzywami lub mięsem, świetnie łączy się z rybami. Idealna na tarty i zapiekankę. My zdradzamy nasze dwa autorskie przepisy. Smacznego!

Składniki:
2 cukinie
300 g passaty lub gęstego sosu pomidorowego
250 g sera mozzarella
50 g mini salami lub chorizo
10 – 15 szt. oliwek zielonych
3 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blachę. Łyżką wydrążyć środek (ok. 1 cm). Czosnek przecisnąć lub posiekać i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, a następnie posmarować każdą połówkę. Nałożyć passatę, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz mini salami, drobno pokrojone oliwki i przyprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Podawać na ciepło. Bon appétit!

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl