Krem z pomidorów, a następnie polędwiczki serwowano na zamknięcie EFNI (Europejskiego Forum Nowych Idei) w Sopocie. Dwa dni wcześniej, na otwarciu królowała z kolei ryba i krem z borowików. Obydwie gale odbyły się w specjalnie na tę okazję postawionym wielkim pawilonie na plaży. Przez trzy dni trwania imprezy na uczestników czekał też doskonały bufet w Sheratonie. Panele dyskusyjne zaczynały się wykwintnym śniadaniem na ciepło. Ostatnie kończyły w godzinach nocnych, w ramach tzw. „Debat nocnych marków“ – przy lampce wina, w hotelowych restauracjach, winotece albo lounge roomie, gdzie para gości prowadziła mniej lub bardziej ożywione dyskusje. Impreza zgromadziła ważne osoby ze świata polityki, przedstawicieli unijnych instytucji, szefów dużych firm. W sumie blisko 1000 osób. Temat EFNI: nierówności społeczne, czyli mówiąc najkrócej jak pomagać biednym.