Święto piwa w Gdańsku

Stoisko Starego Browaru Kościerzyna

Marek Stiller

Wyjątkowe smaki, autorskie receptury, prawdziwy aromatyczny mix - tak można podsumować pierwszą edycję Festiwalu Piw Rzemieślniczych Hevelka by Stary Browar Kościerzyna. W Amber Expo swoje piwne wyroby zaprezentowało 25 browarów, które warzą piwo metodami tradycyjnymi. 

Ponad 150 unikatowych gatunków piwa mozna było degustować podczas dwóch festiwalowych dni. Wszystko to piwa wyjątkowe, których próżno szukać w sklepach. Festiwal był także okazją do tego, by pokazać, że piwo to nie tylko typowe jasne pełne. Dlatego też w nalewakach dominowały najróżniejsze lagery, piwa ciemne, wiele rodzajów piwa AIPA i IPA oraz piwa pszeniczne.

Z tych ostatnich nam najbardziej zasmakowało Kościerskie Pszeniczne ze Starego Browaru Kościerzyna o mocno owocowym smaku i lekkim kwasowym aromacie. Odkryciem imprezy były piwa wędzone, takie jak gęsty porter z Browaru Gościszewo wędzony dymem czereśniowym, czy też Grodziskie z browaru Pinta - piwo górnej fermentacji mające swoje korzenie jeszcze w średniowieczu o wyraźnie wyczuwalnym aromacie dymu i wędzonki.  

Pozytywnie zaskoczył też Browar Lubrow, który zaprezentował piwo Yerba IPA, pierwsze w Polsce piwo uwarzone z dodatkiem Yerba Mate. Ziołowy aromat sprawiał, że już pierwszy
kontakt z kubkami smakowymi był bardzo przyjemny.
Podobnych mieszanek było o wiele więcej - piwo warzone z herbatą Earl Grey, z kawą, miętą czy kolendrą było ciekawą podróżą w piwny świat.