Miłość i szparagi. Krem ze szparagów na zimno lub na ciepło

Eintopf

Maj to miesiąc miłości i szparagów. Te drugie znakomicie wpływa na to pierwsze, gdyż od wieków uważano, że szparagi to znakomity afrodyzjak. Być może przez ich kształt..  Nawet, gdy nie zależy nam na wzmocnieniu libido warto sięgnąć po nie ze względu na ich wartości smakowe i odżywcze. Szparagi są bogate w witaminy A, B, C, E, kwas foliowy i beta-karoten. Uwielbiali je faraoni i rzymscy cesarze. Jedzmy, zatem szparagi i kochajmy się!

Składniki:

pęczek zielonych szparagów, ok. 500 g, pokrojonych

2 ząbki czosnku, posiekane

1 cebula, posiekana

3 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1/2 szklanki jogurtu + 2 łyżki do serwowania zupy

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 2-3 cm kawałki. Możecie zostawić 2-3 szparagi do ozdobienia zupy (użyjcie do tego mandoliny do obierania warzyw). Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, czosnek, szparagi, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. Dodajcie wodę, sól i pieprz, gotujcie przez ok. 10-15, aż szparagi zmiękną. Odstawcie zupę do ostygnięcia. Zmiksujcie wszystko. Przecedźcie przez sito. Dodajcie jogurt, skórkę i sok z cytryny. Jeśli trzeba dodajcie jeszcze soli i pieprzu. Podawajcie na ciepło, bądź wstawcie do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem dodajcie łyżkę jogurtu i paski świeżych szparagów. Smacznego!