Koneserzy wina przybyli do sopockiego Grand Hotelu na Festiwal Win i Dobrego Smaku. Impreza miała charakter degustacyjny, organizatorzy zaprezentowali wina z wielu krajów, również egzotycznych, nie zabrakło też serów i innych delikatesów idealnie do wina pasujących. 

Goście nie tylko testowali wyjątkowy smak większości win, ale też mogli się wiele dowiedzieć o ich pochodzeniu i historii. Obecni na imprezie sommelierzy wprowadzali też w tajniki kultury picia wina. Co było największym przebojem Festiwalu Wina? Dla każdego gościa pewnie coś innego, wszak poczucie smaku każdy ma inne.

My zwróciliśmy uwagę na francuskie wino Cuvee Maxime z regionu Gaillac. To białe likierowe wino, a w bardzo bogatym bukiecie smaków można wyczuć aromat suszonych moreli, rodzynek, kandyzowanych owoców. Świetne jako aperitif, idealnie pasuje do foie gras, oraz Roquefort.

Zachwyciliśmy się także winem Ortus z francuskiego regionu Bergerac. To czerwone wino starzone jest przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Charakteryzuje się rubinowym kolorem z odblaskiem fioletu, intensywnym zapachem owoców, kwiatów i wanilii.