Spojrzeć na historyczne Stare Miasto Gdańska z niedostępnej do tej pory perspektywy i delektować się wyjątkowymi smakami komponowanymi przez jednego z najzdolniejszych szefów kuchni w Trójmieście - takie rzeczy tylko w restauracji Szafarnia 10 znajdującej się tuż obok urokliwej mariny jachtowej. 

Restauracja ma wiele zalet, zaczynając od świetnego usytuowania nad brzegiem Motławy, pięknego widoku na panoramę Gdańska z Champagne Taras znajdującego się na 9 piętrze budynku, dobrej muzyki, a kończąc na świetnych eventach. Nie to jest jednak najważniejsze. Jak w każdej restauracji najważniejsza jest kuchnia, a ta stoi tu na najwyższym poziomie, co nie przeszkadza jej być otwartą na każdego klienta.

Szafarnia 10 specjalizuje się w kuchni europejskiej, głównie opartej na świeżych rybach i owocach morza, ale również na produktach regionalnych i sezonowych. 

- Szafarnia 10 jest zupełnie czymś nowym w Trójmieście. To nie tylko restauracja, ale także apartamenty, nasz taras szampański, firma cateringowa oraz nowo oddana sala konferencyjna. Mamy autorską kuchnię z elementami kaszubskimi, ale nie ma u nas tłustego i ciężkiego menu. Jesteśmy przygotowani i na gości, którzy mają ochotę w przerwie spaceru wejść do nas na naleśnika, jak i na gości premium, którzy zamówią bardzo wykwintne dania. Ciekawie skomponowana, krótka karta jest gwarancją świeżości skrupulatnie wybieranych przez nas produktów – mówi Sławomir Lewicki, współwłaściciel restauracji.

Menu jest jednak tak zróżnicowane, aby każdy miał możliwość spróbowania nowatorskich połączeń smakowych, za które odpowiedzialny jest szef kuchni, Piotr Sawczenko. Odważnie łączy smaki za każdym razem gwarantując gościom zupełnie nowe doznania kulinarne. Bo czy komuś z nas przyszłoby do głowy, że można się zachwycić orzeźwiającym sorbetem z buraka i... musztardy? Albo kremem z dyni z dodatkiem imbiru lub też krewetkami z owocami sezonowymi? Smakuje na prawdę wybornie!

- Nasz szef kuchni mimo młodego wieku okazał się świetnym fachowcem i prawdziwym artystą. Codziennie przychodzi z nowymi pomysłami, tworzy nowe sorbety, lody, łowi ryby i piecze chleby. Zaskakująco bawi się smakami. Jest idealną osobą, aby prowadzić kuchnię Szafarni – przyznaje Sławomir Lewicki. 

Restauracyjna kuchnia jest otwarta, dzięki czemu goście mogą przyglądać się, jak od podstaw powstają ich dania, jak również daje możliwość komunikacji z kucharzem i przekazania sugestii, czy specjalnych zindywidualizowanych próśb dotyczących potrawy. Pewną nowością, a jednocześnie niezwykłą zaletą restauracji jest specjalna karta dań przygotowana w całości dla najmłodszych jej gości. Restauracja otwarta jest od 7 do 24, więc oferuje nie tylko lunche, ale również wczesne śniadania i późne kolacje. 

Dodatkowo Szafarnia 10 jest otwarta na wszelkiego rodzaju wydarzenia artystyczne. Co weekend można posłuchać tu ciekawej muzyki. W planach są już live acty, performance’y muzyczne, jam sessions, czy koncerty znanych gwiazd, jak również lokalnych artystów. Wygląda więc na to, że Szafarnia 10, to nie tylko miejsce gdzie możemy dobrze i smacznie zjeść, ale również gdzie możemy ciekawie spędzić czas.