Sempre, sempre...

Tak śpiewał duet Al Bano i Romina Power. Kultowe skutery, Romeo i Julia, wspaniałe wina i makarony - wszystko to nieodłącznie kojarzy się z cudownymi Włochami. W takim stylu życia można się zakochać. I tak właśnie było w przypadku Mathiasa Stolarskiego, który wraz z żoną Beatą prowadzi w Trójmieście trzy włoskie pizzerie oraz jedną Ristorante Sempre w Sopocie. Państwo Stolarscy stanowią doskonały przykład tego, że podróże nie tylko kształcą, ale też łączą - na całe życie. 

Autor

prestiz

Szynka parmeńska czy tiramisu?

Hmmm... dobre pytanie. Tak naprawdę to oboje lubimy włoskie smaki w każdym wydaniu. Pod warunkiem, że są prawdziwe, świeże i dobrej jakości.

Zacznijmy więc od początku. Mówi się, że przez żołądek trafić można do samego serca. W przypadku restauracji Sempre jednak było odwrotnie i to raczej miłość wpłynęła na kuchnię. Jak zaczęła się ta „przygoda”?

Ja pochodzę z Wiednia, żona z Krakowa. Nasze drogi spotkały się za to w Warszawie. Oboje jednak nie lubimy zgiełku i pędu stolicy. Z czasem więc pomyśleliśmy o tym, że być może Trójmiasto będzie naszym miejscem na Ziemi. Nad morzem mieszkamy już przeszło pięć lat. Od czterech lat prowadzimy i doskonalimy nasze włoskie restauracje. Uwielbiamy podróżować, a najchętniej chyba właśnie wracamy do słonecznej, pachnącej i smakowitej Italii. 

Czy gotowanie to również wspólna pasja? 

Gotuje przede wszystkim żona, ja za to raczej jestem degustatorem (śmiech). Bardzo ważne są dla nas dobre i zdrowe produkty. To chyba zresztą od nich zaczęła się nasza miłość do Włoch. Wspaniałe domowe oliwy, świeże warzywa i przyprawy, prawdziwa szynka parmeńska, czy mozzarella z mleka bawolic – Mozzarella Bufala, wszystko to chcieliśmy mieć u siebie i dzielić się tym z naszymi gośćmi.

I tak zaczęliście uczyć Polaków włoskich smaków?

Polacy są świadomymi i coraz bardziej wymagającymi klientami. Jeszcze jakiś czas temu ogromnym powodzeniem cieszyły się przede wszystkim fantazyjne potrawy z dużą ilością składników. Teraz doceniamy to, co proste, smaczne i najwyższej jakości. Nasze karty nie są przepełnione wymyślnymi daniami. Stawiamy właśnie na sprawdzone smaki i oryginalne, włoskie produkty. Sprowadzamy je z tych regionów, z których pochodzą. Jako jedna z nielicznych restauracji w Trójmieście mamy rzeczywiście świeże owoce morza. Na ich dostawę czekamy w każdy czwartek. I tak np. doczekaliśmy się stałych bywalców zapisujących się z tygodniowym wyprzedzeniem na mule. Z drugiej strony próżno szukać u nas sosów pomidorowych, czy czosnkowych. Choć goście dość często o nie pytają, to jednak kiedy już uwierzą nam, że pizza doskonale smakuje z aromatyczną oliwą, wówczas zjadają wszystko, to ostatniego okruszka i cieszą się, że odważyli się na takie połączenie.

Tajemnicą oryginalnego smaku włoskiej pizzy są nie tylko składniki, ale też ciasto.

W Sempre włoski placek przygotowywany jest tylko z trzech składników: mąki, oliwy i wody. Ciasto pizzerman rozkręca podrzucając na oczach klientów. Zamiast żółtego sera w Sempre używamy białej mozarelli Fior di Latte. Oryginalne są również sprowadzane z Włoch dodatki: salami, parmezan, gorgonzola, szynka parmeńska, a nawet kapary, karczochy, oliwki i suszone pomidory. Nawet szynka gotowana jest w 100% włoska.

Co najbardziej lubicie jeść?

Bardzo lubimy pizzę di parma z rukolą, pomidorkami, szynką parmeńską i parmezanem. Jest to danie, które również cieszy się  ogromnym powodzeniem u naszych gości. Uwielbiamy też makarony, jak chociażby dostępny też w Ristorante Sempre w Sopocie casareccia al ragu di agnello z jagnięciną lub pyszne gnocchi z bazyliowym pesto własnej roboty. Kiedy natomiast mamy ochotę na mięso prosimy naszego szefa kuchni, aby przygotował nam grillowany stek z polędwicy wołowej z masłem parmezanowym.

Włochy słyną nie tylko z doskonałego jedzenia, ale też dobrego wina. Jakie trunki polecacie?

Do obiadu czy kolacji na pewno świetnie sprawdzi się wytrawne wino stołowe serwowane w karafkach. Za to latem na początek zdecydowanie polecamy lekko musujące, białe prosecco. Świetnie smakuje solo, ale także jako składnik drinków, np. Bellini (z brzoskwiniowym puree) lub z dodatkiem Aperolu.

Restauracje Sempre są także przyjazne dla rodzin z dziećmi...

Dzieci są u nas zawsze mile widzianymi gośćmi. Mamy świadomość tego, że rodzicom w restauracjach nie jest łatwo. Maluchy szybko się nudzą i trzeba im jakoś zorganizować czas. Dlatego też zależy nam na tym, by u nas mogły porysować i bezpiecznie się bawić. Poza tym nasze menu układamy również z myślą o najmłodszych. W karcie są pozycje per i bambini, a wśród nich makaron rurki z sosem pomidorowym i filet z dorsza z krokiecikami ziemniaczanymi. Tak naprawdę jednak wszystkie nasze potrawy, na czele z pizzą bez obaw można podawać także dzieciom. Nie zawierają bowiem żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, czy glutaminianu sodu. 

A na deser?

Oczywiście wspomniane na początku, kultowe już tiramisu i panna cotta z aromatycznym owocowym sosem. Obowiązkowo po posiłku także espresso, z włoskiej kawy oczywiście. 

Zrobiło się smacznie i rodzinnie...

Rzeczywiście, dobra atmosfera, obecność bliskich osób i rzecz jasna dobre jedzenie to chyba właśnie kwintesencja szczęścia i celebrowania przyjemności. W całym tym pędzie codzienności warto się czasem zatrzymać i cieszyć się chwilą w doborowym towarzystwie. Co więcej, czasem nie trzeba tego wcale długo szukać, ani daleko wyjeżdżać. Jak się okazuje Włochy ze swoją niepowtarzalną atmosferą też są znacznie bliżej nas, niż mogłoby się to wydawać.

Prestiż magazyn trójmiejski
5( 44)
Maj'14