Smak, barwa, aromat – to, a także wiele innych elementów stanowi o jakości wina. Prawdziwymi specjalistami w ocenie tego trunku stali się goście wieczoru zorganizowanego w historycznych podziemiach sopockiej Rotundy przez Vinoteque Sopot. 

Całość dedykowana była winom z Chile i odbyła się pod czujnym okiem światowej klasy sommeliera Martina Durana. Goście mogli nie tylko posłuchać wykładu dotyczącego winorośli, ale też sami decydowali, jakie dania najlepiej komponują się z danymi winami. Degustację rozpoczął Krzysztof Lica, dyrektor regionalny na Polskę północną Piwnicy Wybornych Win. 

Tego wieczoru próbowano sześć rodzajów win: dwa białe (Terrunyo – Sauvignon Blanc, Marque De Casa Concha – Chardonnay) i cztery czerwone (Marques De Casa Concha – Carmenere, Terrunyo – Carmenere, Marques De Casa Concha – Cabernet Sauvignom oraz Don Melchor – Cabernet Sauvignon). Nuty, które tego dnia grały pierwsze skrzypce to przede wszystkim owoce i kwiaty, pieprz i tabasco, czarne porzeczki i jagody oraz mocca.