Trójmiasto staje się prawdziwą ambasadą kuchni japońskiej. Przybywa miejsc, gdzie choć przez chwilę możemy poczuć klimat Kraju Kwitnącej Wiśni. Dokąd wiec warto wybrać się nie tylko na sushi, czy sake? 

Choć kuchnia japońska nadal kryje przed nami, Europejczykami wiele tajemnic, to jednak coraz bardziej zyskuje na popularności. Najlepszym przykładem jest sushi, które przestało być ekskluzywnym daniem, serwowanym w najdroższych restauracjach.

ORIENTuj się na smak

Sushi to jednak dopiero preludium do prawdziwego teatru smaku kuchni japońskiej słynącej z niezliczonej liczby przysmaków, za którymi stoją setki lat tradycji. Jest to kuchnia prosta, zdrowa i bardzo smaczna. Warunki geograficzne sprawiły, że na japońskim stole króluje ryż, przetwory soi, warzywa i skarby morza: ryby, wodorosty, krewetki, małże, skorupiaki, ośmiornice, kalmary. Warto dodać, że ryby w Japonii są przygotowane na kilka sposobów, jednak najpopularniejsze są jej wersje surowe i smażone, najczęściej na oleju z sezamu. Obowiązuje zasada sezonowości, czyli sporządzania potraw ze składników, które przynosi ze sobą aktualna pora roku.

Kuchnia japońska jest bogata w białko, żelazo, witaminy, niskokaloryczna, prawie bez tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli na ciepło, to głównie przez gotowanie w wodzie i na parze, albo bardzo krótkie smażenie. Zamiast soli, w kuchni japońskiej używany jest sos sojowy.  W Japonii przygotowanie posiłku nie może się obejść bez różnego rodzaju przypraw, które dodają nieco ostrego smaku każdej potrawie. W kuchni japońskiej dominują warzywa zielone, takie jak seler naciowy, kapusta, cukinia.

Japonia w Gdyni

W Trójmieście jest kilka znakomitych restauracji, w których odkryjemy sekrety kuchni japońskiej. W Gdyni można skierować się do Hashi Sushi w samym sercu Orłowa. Znajdują się tutaj trzy przestronne sale, kaiten sushi bar, a w niedługim czasie zostanie uruchomiony stół do teppenyaki. Największą zaletą tej restauracji jest jednak menu.

– Przez 6 dni w tygodniu mamy dostawy świeżej ryby, co bezpośrednio przekłada się na świeżość naszych dań – mówi Marcin Nadolny, manager restauracji.

W Hashi Sushi delektować się możemy m.in. doskonałym łososiem w słodkim sosie teriyaki, czy grillowaną piersią z kaczki na marynowanej tykwie i grzybach shitake z sosem chili-mango. Nie musimy się tez martwić, gdy wybieramy się na obiad z pociechami. W menu znajduje się także specjalna oferta dla dzieci oraz pyszne desery. Jest też specjalna oferta dla tych, którzy chcą bardziej zgłębić sekrety kuchni japońskiej – można się tutaj zapisać na kurs przygotowywania sushi. Podobne kursy oferuje także restauracja Moshi Moshi Sushi w Centrum Gemini w Gdyni.

– Na rynku trójmiejskim jesteśmy już od 4 lat, a w swojej ofercie mamy nie tylko sushi, ale także szeroką gamę potraw kuchni ciepłej. Obecnie, w okresie letnim przygotowaliśmy dla naszych gości taras widokowy, urządzony w tradycyjnym, japońskim stylu. Klimatyczne otoczenie sprzyja relaksowi, jak i spotkaniom biznesowym – podkreśla Marcin Konkiel, kierownik restauracji.

Szef kuchni poleca doskonałe przystawki, które pobudzają apetyt. Przysmakiem jest m.in. ika ring – przystawka z kalmarów w panierce, podawana z sałatką czy pierożki gyoza z krewetkami lub kaczką. Do specjałów Moshi Moshi Sushi należą również dania glazurowane w sosie teriyaki oraz cieszące się ogromną popularnością sushi z grillowaną rybą. Dla koneserów japońskich trunków restauracja oferuje 17-letnią japońską whisky Suntory Hibiki.

W kurorcie i na obrzeżach

Także w Sopocie nie zabrakło miejsc raczących nas kuchnią Dalekiego Wschodu. Jednym z najbardziej cenionych miejsc na kulinarnej mapie Trójmiasta jest sopocka restauracja Avocado. Serce restauracji stanowi kaiten sushi bar, wzdłuż którego płyną dania przygotowywane na oczach klientów przez sushi masterów. To, co wyróżnia Avocado spośród innych restauracji to własnej hodowli homary i ostrygi podawane na wiele sposobów. Innym, bardziej tradycyjnym miejscem, które od kilku już lat przyciąga smakoszy kuchni japońskiej to Dom Sushi. Sushi, pomimo tego, ze kojarzone jest z ogromną tradycją, wciąż nabiera nowych kształtów i smaków. Dlatego też Dom Sushi oferuje coraz to bardziej nowoczesne jego formy. Zasmakować możemy tutaj także w daniach rybnych i z ryżu na ciepło.

Z dobrą i smaczną kuchnią japońską spotkamy się także poza Trójmiastem, na przykład w restauracji Toko Sushi w Redzie, czy też w restauracji Wyspy Świata w Łęgowie. Co stanowi o tak wielkiej popularności kuchni japońskiej? Być może nasza tęsknota za tym, co odległe, a może po prostu chęć spróbowania czegoś zupełnie innego, egzotycznego. Niewątpliwą zaletą dalekowschodnich tradycji kulinarnych jest to, że są one po prostu zdrowe i dostarczają naszemu organizmowi wszystkiego, co najlepsze. Smacznego!