Są dania, które u jednych budzą ekscytację, a innych przyprawiają o dreszcze. Ostrygi, bo o nich mowa, łączą w sobie luksus z nietypowym smakiem - pięknie się prezentują, goszczą na stołach zawsze na wystawnych kolacjach. W Trójmieście jest kilka miejsc, w których zjecie idealne ostrygi. Jednym z nich jest Zafishowani restaurant – wine bar&store, który stawia na jakość i różnorodność ostryg.

Sezon na ostrygi właśnie się rozpoczął. Choć dostępne są przez cały rok, to najlepiej smakują w okresie jesienno-zimowym. Ostrygi to specjał kuchni francuskiej, które hodowane są tam od czasów rzymskich, a przez wieki były na stałe obecne na stołach. Ten przysmak zamknięty w muszli to jadalne mięczaki pochodzące z rodziny małży. Uważane są za afrodyzjak, bo posiadają mnóstwo witamin i minerałów, które dodają witalności. Ponadto są bardzo zdrowe: zawierają dużo białka, mało kalorii i prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu. Mimo wykwintnego smaku, budzą sporo kontrowersji. Mówi się, że są dwie grupy osób: ci, którzy ostrygi uwielbiają i ci, który ich nie znoszą.

Ostrygi to takie danie, które albo uwielbiasz, albo nienawidzisz. Dlaczego? To głównie kwestia smaku i tekstury. Niektórzy fascynują się ich delikatnym smakiem i nietypową konsystencją, podczas gdy inni uważają je za zbyt intensywne lub zwyczajnie dziwaczne. To jedno z tych dań, które budzą różne emocje i zależą od indywidualnych gustów. Dla nas są wyjątkowe ze względu na ich delikatność i teksturę. To coś, co sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przygodą kulinarną. Chociaż ostrygi mogą wydawać się ekskluzywne, to właśnie to, że możemy z nimi eksperymentować i proponować różne ich odmiany, dodaje naszemu menu świeżości i innowacyjności – opowiada Grzegorz Bednarski, Restaurant Manager Zafishowani restaurant – wine bar&store.

Mamy sezon na ostrygi

Ostrygi poławiane są w wielu miejscach na świecie, w związku z czym wyróżnić można co najmniej kilka ich jadalnych odmian. Zafishowani restaurant – wine bar&store, która znajduje się w Gdańsku na ul. Tokarskiej 6, oferuje różne odmiany ostryg, co pozwala gościom wybierać te, które najlepiej odpowiadają ich preferencjom. Sprowadzają różne gatunki: od samego Davida Hervé, takie jak BB-Peter Pan, Fine de Claire czy Royale Cabanon. Co najważniejsze, ostrygi są tu zawsze świeże i przygotowane tuż przed podaniem. Możemy zamówić specjalny zestaw degustacyjny i sprawdzić, które ostrygi nam najbardziej smakują. Forma podania także ma znaczenie, dlatego w tej restauracji dbają o to, żeby zawsze talerz z ostrygami wyglądał estetycznie.

Z czym łączyć ostrygi, żeby wydobyć ich smak?

- Przede wszystkim polecamy kieliszek dobrego wina, którego w naszym Wine bar&store nie brakuje. Wcześniej wspominałem, że lubimy eksperymentować. To właśnie połączenie z winem daje nam największe pole do popisu. Klasycznie polecamy kieliszek wina musującego – najlepiej szampana. Natomiast lekkie i owocowe Sauvignon Blanc, czy mineralne Chablis również będą świetnie pasować. Osobiście z owocami morza uwielbiam Albariño z Rías Baixas, które ma orzeźwiającą kwasowość i często wyraźnie słony finisz. Nie sposób, nie wspomnieć również o naszych Oyster shot’ach z wódką, whisky bądź gin’em – dodaje

Grzegorz Bednarski.

Ostrygi to idealne danie dla osób, które mają ochotę na kulinarne wyzwanie i chcą doświadczyć smakowej przygody. To danie nie jest oczywiste, ale jeśli masz ochotę spróbować czegoś nietypowego, to ostrygi mogą cię zachwycić.

ul. Tokarska 6,
wejście od ul. Długie Pobrzeże

www.zafishowani.pl