Masala Kitchen

Smak aromatycznych Indii w Trójmieście

ADAM BURDYŁO

Jest takie miejsce, w którym przeżyjesz prawdziwą kulinarną przygodę. Każde danie zabierze cię w podróż przez aromatyczne smaki Indii. Kitchen Masala, bo o niej mowa, to nowa restauracja w Sopocie, której właściciele postanowili wprowadzić na polski rynek kulinarny, prawdziwe egzotyczne potrawy. To połączenie miłości do jedzenia i kultury Indii. Musicie tego spróbować.

Kuchnia Masala to smakowa podróż do Indii. Tutaj kolendra i cynamon łączą się idealnie. Kuchnia indyjska jest równie różnorodna, co cała reszta Indii. Podobnie jak różnorodność religijna, kulturowa i środowiskowa zawarta w granicach, indyjska tradycja kulinarna oferuje ogromną mieszankę smaków. Najogólniej rzecz biorąc, kuchnię indyjską można podzielić na dwie główne grupy: dania północnoindyjskie i południowoindyjskie. W północnych Indiach szczególnie wyróżnia się stan Pendżab, będący kolebką wielu potraw eksportowanych na cały świat. Tutaj przygotowuje się dużą liczbę potraw w opalanym węglem piecu „tandoor”. Mięso jest marynowane i grillowane. Pochodzą stąd znane dania, takie jak Chicken Tikka i Chicken Tandoori, a także kebab Seekh. Południowe Indie oferują mocne dania, jak na przykład doskonale znane Vindaloo ze stanu Goa, czyli mięso marynowane w occie i czosnku, w często ognistym sosie z chili i piripiri. W regionach nadmorskich, takich jak Kerala i Tamilnadu, przygotowuje się różnorodne curry z ryb i owoców morza, najlepiej w mleku kokosowym. Podczas gdy na północy ludzie wolą jeść chleb do posiłków, na przykład w postaci nan lub paratha, na południu dominuje ryż. Tutaj przeciętny Hindus zjada dwa kilogramy ryżu tygodniowo!

Masala Kitchen rozpoczęło swoją historię na północy Indii w latach 80. XX wieku od wizji młodego mężczyzny z północnych Indii o imieniu Sunil Kumar, który postanowił wyruszyć do Szwecji i pokazać im smaki Indii. Pierwsza indyjska restauracja, Masala Kitchen, została otwarta w 2005 roku na Nobelplatsen w Göteborgu w Szwecji. Obecnie w Göteborgu i na przedmieściach znajduje się 7 kuchni Masala, które zatrudniają ponad 150 pracowników i serwują ponad 50 000 dań miesięcznie. Masala oferuje również usługi cateringowe z food truckami, a nawet tuktuk. Kolejna restauracja Masala Street Kitchen jest też otwarta w Hiszpanii. Najnowszą Masala Kitchen, która została otwarta w Europie, można znaleźć na pięknym polskim wybrzeżu, w Sopocie na Placu Zdrojowym.

W Indiach kuchnia wegetariańska jest obowiązkową częścią diety i istnieje ogromna różnorodność potraw. Chociaż jest tu prawdopodobnie więcej wegetarian niż w pozostałej części świata razem wziętej, również wybór mięs jest duży. Głównymi przedstawicielami są jagnięcina i kurczak, ponieważ Hindusi nie jedzą wołowiny, a muzułmanie nie jedzą wieprzowiny. Każde indyjskie danie przygotowywane jest z różnorodnych przypraw, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, np. kurkuma leczy, chili wzmacnia odporność, imbir zwalcza grypę, a czosnek utrzymuje poziom cholesterolu pod kontrolą. To, że szef kuchni używa około trzydziestu przypraw w każdym daniu, jest raczej regułą niż wyjątkiem. W Masala Kitchen znajdziemy połączenie dwóch kulinarnych części Indii. Dania grillowane z Tandoor, a także curry do jedzenia z ryżem, a także paratha (płaski chleb) do maczania w sosach. „Kolorowo i gustownie” - to motto Masala Kitchen. Tych smaków możecie już spróbować w Sopocie.

Plac Zdrojowy 1 (1 piętrze) 81-720 Sopot | Tel: +48 508 908 804 | www.masalakitchen.pl